Discriminatiecijfers samengevoegd: Landelijk rapport 2015

Samenwerking Politie en ADV’s

Deze week verscheen voor het eerst een rapport waarin discriminatiecijfers van verschillende instanties  zijn samengevoegd. De Nationale Politie en de samenwerkende antidiscriminatievoorzieningen (ADV’s) in Nederland hebben samengewerkt om tot dit rapport te komen. Naast hun eigen registraties hebben de auteurs ook cijfers van het College voor de Rechten van de Mens en de twee meldpunten van online discriminatie verwerkt (MDI en MiND).

Stijgend aantal meldingen discriminatie op internet:
Politie en ADV’s ontvingen in 2015 samen ruim 10.000 meldingen van mensen die zich gediscrimineerd voelden. Dit is een lichte daling t.o.v. 2014. De meldpunten van online discriminatie hebben juist iets meer meldingen binnengekregen. Dit wordt in verband gebracht met de groei aan online discussies naar aanleiding van aanslagen in Parijs en vluchtelingen problematiek

Stabiel beeld, afkomst en arbeidsmarkt het vaakst gemeld:
Het vaakst werd er gemeld op grond van afkomst, huidskleur. En de arbeidsmarkt is het belangrijkste maatschappelijke terrein waar deze ervaringen plaatsvinden. Dit is in lijn met andere jaren.

Moslimdiscriminatie groeit:
Bij alle meldpunten is er sprake van een duidelijke stijging in het aantal meldingen over moslimdiscriminatie. Bij de politie zelfs een verdubbeling van het aantal meldingen.

Hier vindt u het volledige rapport.

Laatste nieuws

Bitterzoet handvat voor les over slavernij

Het gratis lesmagazine Bitterzoet adviseert over het bespreken van het slavernijverleden van Nederland in de klas. Alle docenten van basis-, voortgezet en mbo-onderwijs in Noord-Holland Noord hebben in oktober het gratis magazine ontvangen voor gebruik in

Lees verder »

Ga naar de inhoud