Digitale toolkit ‘Bespreekbaarheid seksuele diversiteit’

foto Guillaume PaumierBegin augustus presenteerde Movisie de nieuwe, digitale toolkit ‘Bespreekbaarheid seksuele diversiteit’. Het is een gratis toegankelijke toolkit voor iedereen die graag ondersteuning wil bij het bespreekbaar maken van seksuele- en genderdiversiteit; buurtwerkers, docenten basisonderwijs en voortgezet onderwijs, sociaal werkers, maar ook bijvoorbeeld vrijwilligers van zelforganisaties.

Energie en geld besparen

Juul van Hoof, een van de ontwikkelaars van de Toolkit: ‘Wij merken als adviseurs van veel gemeenten op het gebied van lokaal LHBT-beleid dat mensen vaak niet weten welke materialen en methodieken er zijn op dat gebied. Om die reden worden er soms aanpakken ontwikkeld die bijna hetzelfde zijn als wat er al is. Dat is zonde van de energie en het geld. In onze toolkit zijn heel veel verschillende interventies te vinden die hierbij kunnen helpen, of die ingehuurd kunnen worden. Op scholen, in zorginstellingen, door jongerenwerkers of andere sociaal werkers.”

Effectiviteit

Nieuwe tools voor de toolkit ‘Bespreekbaarheid seksuele diversiteit’ kunnen aangemeld worden via: http://www.movisie.nl/formulier/lhbt-toolkit. De voorwaarde om opgenomen te worden is dat het een landelijk in te zetten interventie betreft, dat ze nog steeds beschikbaar zijn en dat het hoofdthema seksuele- en/of genderdiversiteit is. Juul van Hoof: “De meeste tools bestaan al wel een tijdje, maar echt bewezen effectief zijn er nog maar heel weinig. Gelukkig werken we samen met een aantal ontwikkelaars om hun producten en interventies op effectiviteit door te lichten, zodat we straks veel meer gebruik gaan maken van die interventies die ook echt bewezen effectief zijn.’

De toolkit ‘Bespreekbaarheid seksuele diversiteit’ bestaat uit achtergrondinformatie, methodieken en materialen om seksuele diversiteit bespreekbaar te maken. Ook bevat de toolkit informatie over opvang en ondersteuning. Waar dat van toepassing is, staat de geschikte doelgroep expliciet vermeld. Je kunt ook filteren op categorie.