Fakkeltocht: deelnemers respect voor iedereen

     Zaterdag 3 november vond in het centrum van Alkmaar de ‘Fakkeltocht voor Iedereen’ plaats. Bijna tweehonderd mensen liepen mee in de stoet. Zij toonden daarmee dat zij willen dat Alkmaar een inclusieve gemeente is. Een gemeente waarin voor iedereen ruimte is om zichzelf te zijn en waar mensen actief op zoek gaan naar verbinding met anderen.

     Fakkeltocht voor Iedereen 2018Voor aanvang van de tocht vertelden diverse Alkmaarders hoe zij de gemeente graag zien. Transman Robert Witte riep mensen op zich altijd te uiten als ze discriminatie waarnemen: “ook al ben je op een feestje en doet iemand het niet expres.”

     Fadila Durakovix toonde dat je ook betrokken Alkmaarder kan zijn met nikab. En Marleen Kramer van Stad van Compassie riep mensen op om met elkaar in gesprek te gaan, “juist als het schuurt.” Iets wat ter plekke gebeurde toen Robert Witte en Agnes Nobel, de dirigent van het Eilandspolderkoor, heel verschillend bleken te denken over het gekozen repertoire.

                  ’meer aandacht voor elkaar’

     Sociaal-cultureel werker Halima Ourhris van Mare Nostrum vroeg wie van de aanwezigen al zijn buren kent en pleitte voor meer aandacht voor elkaar. Gevolgd door een heel praktisch verzoek van Fadi Haddad, een inmiddels helemaal ingeburgerde vluchteling. Hij vroeg of buslijn 5 terug mocht komen: “want mijn senioren buren missen me zo.” Wethouder Paul Verbruggen beloofde de geuite wensen te bespreken binnen het college van burgemeester en wethouders. Daarna gaf hij het startsein voor de tocht.

     Organisatie
     De fakkeltocht werd georganiseerd door een aantal actieve Alkmaarders, maatschappelijke organisaties en Art.1 Bureau Discriminatiezaken Noord-Holland Noord. De tocht werd opgeluisterd met optredens van het Eilandspolderkoor uit De Rijp, Nosso Groove uit Alkmaar en Glowballz. Dit laatste duo verzorgde buiten op het Canadaplein een spectaculaire show met vuur en ledlicht. Rond 19.00 uur werd de tocht in bibliotheek Kennemerwaard afgesloten met soep, salades en brood van Michèles Keuken.

     Kijk voor meer foto’s van de ‘Fakkeltocht voor Iedereen’ op de Facebookpagina van Art.1 NHN.

      

     «
     »