Geen korting voor alleenstaanden bij de NS zomertoer

Bron: plazilla.com
Bron: plazilla.com

Tim: De NS heeft een leuke aanbieding: fikse korting op een zomertoer…voor twee personen. Ik ben alleenstaand, dat is al heel lang zo, en ik vind het prima zo. Maar dan zal ik dus nooit kunnen profiteren van de korting van de NS. Ik voelde me hierdoor gediscrimineerd op grond van mijn burgerlijke staat en heb een melding bij Bureau Discriminatiezaken NHN gedaan.

Het bureau adviseerde me om eerst zelf een klacht in te dienen bij de NS. Dit advies heb ik opgevolgd en de NS reageerde als volgt: ‘U geeft aan dat u het niet eens bent met het feit dat de NS Zomertoer niet beschikbaar is voor één persoon. Het spijt ons dat u dit als discriminerend ervaart’ (…) ‘In de praktijk blijkt er weinig vraag te zijn naar deze versie van de NS Zomertoer. Daarnaast zijn er vaak andere aanbiedingen voor reizigers die alleen reizen. Helaas moeten wij u dan ook mededelen dat er geen plannen bestaan de Zomertoer voor één persoon alsnog op de markt te brengen’.

Na deze reactie heeft Bureau Discriminatiezaken voor mij geïnformeerd bij de Commissie Gelijke Behandeling, en die bleken eerder al een oordeel te hebben uitgesproken over een soortgelijke zaak in 2005. Daarbij oordeelde de Commissie (zie www.cgb.nl, oordeel 2005-208) dat er geen sprake was van ongelijke behandeling op grond van burgerlijke staat wat betreft de Zomertoer aanbieding van de NS.

De Commissie legt uit dat, hoewel in het algemeen alleenstaanden vaker alleen reizen dan gehuwden of samenwonenden, dit toch lang niet altijd het geval is, en zeker niet bij iets als het maken van een zomertoer. Alleenstaanden reizen ook vaak met een ander of anderen en maken op die manier gebruik van de kaart. Daarnaast komt het natuurlijk ook voor dat een gehuwde of samenwonende alleen op reis gaat. De Commissie oordeelde dat daarom niet de conclusie kan worden getrokken dat door het ontbreken van een eenpersoons-Zomertoerkaart ongehuwden in het bijzonder worden benadeeld.

Mijn gevoel van discriminatie is dus onterecht, zeggen ze. En mijn gevoel is ook wel veranderd na een keurige reactie van de NS, en de kennis over die uitspraak van de CGB. Ik heb er nu meer begrip voor, Dat maakt deze ervaring veel minder erg, veel beter te accepteren.