NTR Serie ‘Uitgesloten’ over discriminatie

Deze week start bij de NTR (op NPO 2) een serie over discriminatie. Mede tot stand gekomen door ons bureau. De uitzending van deze 4-delige serie ‘Uitgesloten’ is gisteren gestart met de aflevering ‘Voetbal’.

In de serie zoekt Anousha Nzume Nederlanders op die te maken hebben met vooroordelen en discriminatie. Zij onderzoekt waar vooroordelen vandaan komen en vraagt politici, werkgevers, verzekeringsmaatschappijen om uitleg en verantwoording. Bij de NTR op NPO2.

Aflevering 1: Voetbal (zondag 22 februari)
Bij een bekerwedstrijd van Fortuna Sittard tegen amateurclub ASV De Dijk in september 2014 kreeg Fortuna-spits Seku Conneh (19) apengeluiden te horen. Waarom doen mensen mee aan racistische spreekkoren? En waarom lukt het assistent-coach van Telstar Alami Ahannach (46) niet om op te klimmen tot hoofdtrainer? Alami: “Ik heb ook mensen van een aantal clubs gesproken die zeggen, een hoofdtrainer hoort wit te zijn, hoe hard het ook klinkt.’’
Spelen huidskleur en afkomst een rol in hoe we sporters en coaches zien? Bert van Oostveen, directeur Betaald Voetbal van de KNVB hoorde Stanley Menzo en Clarence Seedorf onlangs op een conferentie van de UEFA: ”Ik schrok toch van de signalen die zij uitzonden”.

Aflevering 2: Solliciteren (zondag 1 maart)
Als de eerste indruk telt, ligt discriminatie op de loer. Michael Dotse (44) komt uit Ghana en haalde in Nederland diploma’s als verpleegkundige. Als zzp’er was hij niet welkom bij een thuiszorgorganisatie vanwege zijn donkere huidskleur. Elly Visser (59) is een top-secretaresse met een indrukwekkend arbeidsverleden, onder meer bij Unilever. Zij zit al een jaar thuis omdat een CV met haar geboortedatum niet serieus wordt genomen.

Aflevering 3: Obesitas (zondag 8 maart)
Marjet van Amelsvoort (47) en Nathalie Jansen (35) hebben van alles gedaan om af te vallen, maar zijn nog steeds te zwaar. Regelmatig krijgen zij op straat ongevraagd commentaar. Het is geen uitzondering voor Marjet dat: “…(men) mij bijvoorbeeld een varken noemt of een olifant, of dat ik commentaar krijg als ik loop te eten”. Zij voelen zich benadeeld door verzekeringsmaatschappijen die behandelingen niet vergoeden of een hoger eigen risico vragen bij mensen met obesitas. Nathalie: ”Het maakt mij kwaad dat ik vanwege mijn overgewicht en verder gezonde levensstijl meer premie moet betalen.”

Aflevering 4: Schooladvies (zondag 15 maart)
Dit jaar wordt het oordeel van de leerkracht leidend bij het schooladvies voor de middelbare school. De cito-score is niet langer bepalend. Hoe pakt dit uit voor leerlingen met een niet-Nederlandse achtergrond? Anousha Nzume spreekt ouders en kinderen die een te laag schooladvies kregen. Wat bepaalt het oordeel van de leraar?