Identiteitscirkel

Wat maakt jouw identiteit en welke rol speelt jouw identiteit?

Leerlingen maken een identiteitscirkel van allerlei aspecten die hun identiteit maken. Op welke aspecten worden ze wel eens aangesproken? Met welke aspecten identificeren ze zich? Aan de hand van de identiteitscirkel wordt besproken hoe om te gaan met negatieve beeldvorming en daardoor weerbaarder te zijn tegen discriminatie. Achtergrond: Het is moeilijker om positief te zijn over jezelf wanneer er negatieve beeldvorming is over de groep waartoe je behoort.

Veel mensen voelen zich tweederangsburger. Het psychologische aspect van discriminatie of negatieve beeldvorming van de groep waartoe je behoort is dat je minder denkt over je eigen mogelijkheden en capaciteiten. Uit onderzoek blijkt dat wanneer leden van gediscrimineerde groepen individuele successen boeken, zij minder lijden onder het lot van hun groep. Mensen uit gediscrimineerde groepen voelen zich weer meer deel uitmaken van de samenleving wanneer ze zich bewust zijn van hun persoonlijke vaardigheden en talenten en beseffen dat ze kans hebben op succes als ze zich minder identificeren met de aspecten van hun identiteit waarop ze gediscrimineerd worden.

Wanneer je als lid van een minderheidsgroep weerbaarder wilt zijn tegen discriminatie, moet je jezelf er eerst bewust van zijn dat je wordt gediscrimineerd en dat de discriminatie gericht is op één speciaal aspect van je identiteit. Wanneer iemand zich bewust is van de andere aspecten van zijn of haar identiteit, voelt men zich minder aangesproken door negatieve beeldvorming.

Doel: Deze workshop is slechts bedoeld om mensen bewust te maken van het feit dat ze meer kunnen en meer kunnen bereiken. Voor uitwerking moeten ze zelf verder aan het werk.

Meer informatie en boekingen via Art. 1 Bureau Discriminatiezaken NHN: telefoon 072 – 515 44 00 of via info@art1nhn.nl.