Leeftijd

Leeftijd

Leeftijdsgrenzen worden veelvuldig gebruikt in de samenleving: Als je vier bent ga je naar school, als je 16 bent mag je brommer rijden en bier drinken, op je achttiende mag je auto rijden, en op je 65ste ga je met pensioen. Zo is dat wettelijk geregeld.

Op basis van vooroordelen worden er echter nog veel vaker leeftijdsgrenzen gesteld. Jonge mensen zijn nog goed te vormen, goedkoop, hebben weinig nog weinig levenswijsheid opgebouwd. Oude mensen zijn vastgeroest, vaak ziek, willen niet meer leren. Let op, tegenwoordig ben je met 45 al oud!

Voorbeeld van een melding uit de praktijk:

Een vrouw werkt al 50 jaar in de thuiszorg. Ze is ondertussen 72 jaar, maar werkt nog graag en tot groot genoegen van haar werkgever en haar klanten. Na een verhuizing solliciteert zij in haar nieuwe woonplaats. Ze wordt teruggebeld door een vrouw die haar vertelt dat zij en haar collega hartelijk gelachen hebben om haar sollicitatie, en dat ze natuurlijk niet kan worden aangenomen.

 

Een man van 58 heeft in de afgelopen drie jaar meer dan 400 keer gesolliciteerd op banen waar hij goed voor gekwalificeerd is. Hij is één keer uitgenodigd op gesprek. Alle andere keren is hij ongezien afgewezen: ‘anderen pasten beter in het profiel’.

 [note color=”##c7fb94″]Wilt u (mogelijke) discriminatie melden? Klik dan hier[/note]