Commerciële dienstverlening

Commerciële dienstverlening

Onder commerciële dienstverlening vallen commerciële organisaties als banken, verzekeraars, maar ook bijvoorbeeld en Nederlandse Spoorwegen en andere Openbaar vervoer bedrijven. Veel commerciële organisaties hebben een grote mate van contractvrijheid en mogen onderscheid maken op basis van hun risicoanalyses: bijvoorbeeld mensen die roken moeten meer betalen voor hun levensverzekering dan mensen die niet roken.

Voorbeelden van meldingen uit de praktijk:

Een man die seropositief is krijgt bij een bank geen hypotheek vanwege het hoge overlijdensrisico dat hij daar mee loopt. De melder is vreselijk boos en vindt de conclusie van de bank achterhaald: ‘Seropositieve mensen hebben een veel hogere levensverwachting dan mensen met obesitas en die krijgen wel gewoon een hypotheek.’

Een Afrikaans uitziende man bezoekt een boeken- en tabak winkel in Alkmaar. Hij kijkt bij de tijdschriften, maar vindt niet wat hij zoekt en wil weer weggaan. Bij het weggaan spreekt de winkelier hem opeens aan: “ Je gedrag staat ons niet aan, je bent niet meer welkom”.

Een vrouw van 47 jaar is boos over het feit dat een abonnement op een vacaturekrant is gratis voor mensen tussen de 18 en 45 jaar. Dit heeft onder andere  te maken met de (vermeende) wensen van de werkgevers en de adverteerders. De krant mag als commerciële dienstverlening deze leeftijdsgrens stellen.

Wilt u een geval van discriminatie melden? Dat kan hier