Project Ongehoord

Project Ongehoord is een uniek instrument voor docenten in de lessen burgerschap, geschiedenis of in een mentor-les om complexe thema’s bespreekbaar te maken. Te zien via WWW.PROJECTONGEHOORD.NL

(Lespakket en Filmpjes)

Project Ongehoord

Veel jongeren hebben ervaring met discriminatie of uitsluiting op basis van hun geloof, afkomst of cultuur. Zij voelen zich niet onderdeel van de maatschappij of zetten zich er zelfs tegen af. In Project Ongehoord zoeken zij op deze thema’s paralellen in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog en vinden zij lessen die belangrijk zijn voor de huidige actualiteit. De zoektocht van de jongeren zijn vastgelegd in tien bijzondere documentaires.

Het gesprek aangaan met jongeren

Het bespreken van moeilijke onderwerpen in de klas is een kerntaak van het onderwijs. Maar uitspraken van jongeren worden extremer en taboes en polarisatie onder jongeren nemen toe. De taak van de docent wordt hierin steeds ingewikkelder. Antisemitisme, homoseksualiteit, politieke conflicten, discriminatie, het zijn moeilijke onderwerpen. Hoe voer je dit gesprek als het al snel beladen of soms zelfs explosief is? Vooral als overtuigingen botsen kan het heel ingewikkeld zijn om met jongeren te praten over deze actuele kwesties en over hun rol in de samenleving. Hoe zorgen we ervoor dat zij van binnenuit begrijpen waar onze samenleving op is gebouwd en krijgen zij ook ruimte om er kritische vragen over te stellen?

Op projectongehoord.nl staan tien verschillende afleveringen, waarin jongeren uit het hele land vanuit hun eigen ervaringen onderzoeken wat zij zelf tegen uitsluiting kunnen doen. Bijvoorbeeld over de macht van media, de belang van wetten, de rol van de overheid en de kracht van vergeving. Ga ze vooral allemaal bekijken, gebruik ze in de klas en praat er met elkaar over.