Conferentie ‘Homo hoeft geen scheldwoord te zijn!’

Woensdag 29 mei, van 13 tot 17 uur, organiseren het COC Noord-Holland Noord, de gemeente Alkmaar en Art.1 Bureau Discriminatiezaken NHN een conferentie in het kader van de Roze week Alkmaar. Focus van deze conferentie is (de aanpak van) discriminatie en ander pestgedrag. In zijn algemeenheid, maar ook specifieke rond homo-jongeren, want homo, lesbisch, transgender of bi zijn, is geregeld aanleiding tot ernstig pesten, lichamelijk geweld en bedreiging.

Opgeven kan t/m 22 mei op de site van roze week alkmaar Daar vindt u ook het programma van de gehele roze week

Programma

  • [highlight bg=”#ddff99″ color=”#000000″]13:00[/highlight]Ontvangst met koffie, thee en fris Welkom door dagvoorzitter Simon Broersma, voorzitter COC Noord-Holland Noord
  • 13:30 Opening: Iedereen doet mee. Goed LHBT-beleid is nodig, Mirjam
  • Hamberg, wethouder emancipatiezaken Alkmaar
  • 13.40 De LHBT-quiz, verzorgt door COC. Wat weet u van lesbiennes, homo’s,
  • biseksuelen en transgenders?
  • 14.00 Discriminatie ervaringen en tolerantieklimaat in het voortgezet
  • onderwijs Noord-Holland Noord

Femke Broeze (Art.1 NHN) onderzocht, in samenwerking met I&O Research Hoorn, de tolerantiebeleving en discriminatie-ervaringen van leerlingen en docenten in het voortgezet onderwijs in Noord-Holland Noord. Zij zal de belangrijkste bevindingen aan u presenteren.

Bijna 2300 leerlingen en docenten van acht verschillende scholen deden mee aan de webenquête. De resultaten laten zien dat pesten voor een grote groep aan de orde van de dag is, en geven verder inzicht in onder andere de effecten ervan, waar leerlingen wel en niet naartoe gaan met hun problemen, hoe antipestbeleid van de school wordt beleefd en wat de respondenten als sterke en zwakke punten in dat beleid.

De scholen die meededen, maar ook de andere scholen in NHN kunnen nu vanuit het onderzoek gaan meedoen aan projecten. Eind 2014 wordt er een vervolgmeting uitgevoerd waarbij de effecten hiervan kunnen worden getoetst.
Meer informatie over het onderzoek vindt u hier