Sander Groenewout (13) schrijft gemeente brief op Coming Outdag

Dinsdag was het Internationale Coming Outdag. Die werd ook in Noord-Holland Noord gevierd. De 13-jarige Sander Groenewout uit Enkhuizen deed een bewogen oproep aan zijn woongemeente met onderstaande brief. Wij hopen een inspiratie voor anderen om hun zorgen en wensen te delen de gemeente waarin ze wonen.

——

Enkhuizen, 11 oktober 2016, Internationale Coming Outdag

Geachte burgemeester en wethouder, geachte mijnheer Baas en Olierook,

Ik ben Sander Groenewout, ben 13 jaar en woon in Enkhuizen. Ik zou graag een wens met u delen.

Ik weet sinds mijn 9 jaar dat ik op jongens verliefd wordt en niet op meisjes. Mijn ouders en een paar vrienden vinden dat helemaal OK, maar dat geldt niet voor alle mensen. U zou mij en kinderen/jongeren die misschien minder steun krijgen dan ik kunnen steunen.

U zou elk jaar op 11 oktober de regenboogvlag kunnen hijsen zoals u beloofde in 2014. U kunt daarbij alle basisscholen, sportverenigingen en andere organisaties die van u subsidie ontvangen vragen om ook te vlaggen. Een regenboogvlaggen kost nog geen 6 €. Het is een mooie boodschap voor mensen die verliefd worden op mensen van hun eigen geslacht of voor mensen die niet zo blij zijn met de gedwongen keuze tussen jongen of meisje zijn.

Paarse vrijdag moet ook op basisscholen gevierd worden, want er zijn meer kinderen die al op de basisschool ontdekken dat ze verliefd worden op iemand van hetzelfde geslacht, dat ze zich soms jongen, dan weer meer meisje voelen of in een verkeerd lichaam zitten. Vanaf groep 3 kan je daar over spreken, zodat er minder gepest wordt. Met een posters kun je ouders en kinderen laten weten bij wie ze terecht kunnen.

Af en toe een regenboog jongerenfeest is ook nodig. Ik wil jongeren ontmoeten die in dezelfde situatie zijn. Ik mag pas vanaf 14 jaar naar de Regenboogfeesten in Stede Broec. Jong en out in Utrecht doet weleens wat voor jongeren vanaf 12 jaar, maar dat is wel heel ver vanuit Enkhuizen. Kunt u hier niet samenwerken met de anderen gemeenten in West-Friesland? Als een jongetje op een meisje verliefd wordt op de basisschool vindt iedereen dat leuk, maar als een jongetje op een jongetje verliefd wordt doen niet alle mensen leuk. Ik wil mezelf kunnen zijn en geen geheimen maken van wat ik voel en dat moet voor alle kinderen en jongeren gelden.

U zou het RSG Enkhuizen en Jongerencentrum Cayen een regenboogbankje kunnen aanbieden. Dan weten jongeren als ik dat we daar welkom zijn. U kunt een regenboogzebrapad aanleggen bij het stadhuis of bij het station, zodat we weten dat Enkhuizen voor iedereen is. Alle voetbalverenigingen zouden het weekend na paarse vrijdag kunnen voetballen met de nieuwe regenboogballen van de KNVB.

Ik blijf zoeken naar jongeren en volwassenen die mij steunen in al deze wensen. Er is nog meer te wensen, maar als u er al een beetje van waarmaakt ben ik blij. Misschien kunnen we op Paarse Vrijdag samen dat zebrapad openen en op alle basisscholen in Enkhuizen een regenboogvlag brengen.

Met vriendelijke groet,
Sander Groenewout