16 juni Workshop ‘Brown eyes, Blue eyes’ – ervaar zelf hoe discriminatie werkt

Samen tegen racismeNa een succesvolle sessie in het najaar van 2014, organiseert Art.1 bureau discriminatiezaken Noord-Holland Noord oprnieuw de workshop ‘Brown eyes, Blue eyes’ op dinsdag 16 juni 2015.

Een aanrader voor gemeenteraadsleden, docenten, buurtwerkers, woonconsulenten en andere professioneel geïnteresseerden.

weet je zeker dt jij niet discrimineert?

Art.1 van de Grondwet stelt dat allen die zich in Nederland bevinden, in gelijke gevallen gelijk worden behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.

Hoewel veel organisaties stellen dat discriminatie niet aan de orde is, tonen onderzoek en meldingscijfers dat bepaalde groepen consistent minder kansen krijgen in onze samenleving. Als je twijfelt aan de noodzaak om discriminatie te bestrijden, nodigen we je uit om de Impliciete Associatie Test (IAT) uit te voeren. Het is een door Harvard University  wereldwijd uitgezette wetenschappelijke test die impliciete associaties meet. Deze test kijkt hoe snel u eigenschappen aan groepen kan verbinden, het gaat dus niet om uw mening over deze groepen. De test laat zien dat wij allemaal bepaalde voorkeuren hebben voor bepaalde groepen en discriminatiebestrijding ook gaat om mensen bewust te maken van die processen.

Ervaar zelf hoe discriminatie werkt

In de workshop ‘Brown Eyes, Blue Eyes’ ervaar je in de ochtend hoe discriminatie werkt. In de namiddag richten we ons vooral op hoe we het proces van uitsluiting en discriminatie kunnen bijsturen. Wat zijn hierin de uitdagingen voor mensen in minderhedenposities en voor politici, beleidsmakers, bestuurders, docenten, trainers en andere geïnteresseerden.

Şeydâ Buurman Kutsal is de trainer voor het gehele ‘Brown Eyes, Blue Eyes’ programma en is gespecialiseerd in het werken van uit diversiteitperspectief, anti-racisme scholingsprojecten en diversiteitstrainingen. Zij is geregistreerd supervisor. Şeydâ begeleidde het Racisme Experiment dat op 7 november 2013 op televisie werd uitgezonden door BNN.

Şeydâ stelt dat deel nemen aan de workshop betekent: “je open stellen voor de kern die discriminatie raakt. Leren hoe het voelt om in de schoenen van een ander te staan.” 

Je kan je opgeven via een mail naar Art. 1 NHN directeur Luc Hofmans. Graag uw naam, telefoonnummer en adres vermelden.