Zwarte Piet schendt privéleven zwarte mens

Hoe gaat Piet er nu uit zien?Rechtbank Amsterdam doet uitspraak in Zwarte Pietzaak

Niet discriminatie is het, waar de rechtbank de eisers gelijk in geeft, maar het schenden van privéleven. De rechtbank oordeelt dat, hoewel zwarte piet niet racistisch ís, dit wél zo kan worden opgevat. En daarmee wordt art.8 van het Europese verdrag voor de Rechten van de Mens overschreden.

De burgemeester van Amsterdam moet bij het besluit een vergunning af te geven voor de intocht, meer rekening houden met de belangen van de zwarte gemeenschap in zijn stad.

Een baanbrekende uitspraak, volgens Art.1 NHN, waarmee de evolutie van de figuur zwarte piet wellicht in een stroomversnelling komt. Alle ogen zijn gericht op Amsterdam: hoe gaat de intocht eruit zien? Dat discriminatie niet bewezen wordt geacht, vinden sommigen jammer: het wordt ‘weer tot een privéprobleem gemaakt, terwijl het veel breder en diepgaander is dan dat’. Toch zou dit aspect van de uitspraak zich nog zomaar kunnen ontwikkelen tot een zegen: het haalt misschien een belangrijke angel uit de discussie, waarbij liefhebbers van de traditie geëmotioneerd raken als zij worden beschuldigd van zoiets hards als discriminatie. Door de verandering van hoe het probleem wordt omschreven komt er misschien wel meer ruimte voor ‘oh, maar als je daar last van hebt, dan moet ik daar misschien maar eens rekening mee gaan houden’.

We gaan het zien…