Het gratis lesmagazine Bitterzoet adviseert over het bespreken van het slavernijverleden van Nederland in de klas. Alle docenten van basis-, voortgezet en mbo-onderwijs in Noord-Holland Noord hebben in oktober het gratis magazine ontvangen voor gebruik in de klas.

Tories uit Alkmaar  Dit jaar herdenkt Nederland 150 jaar slavernijverleden. Om dit onderwerp bespreekbaar te maken in de klas hebben Art.1 Bureau Discriminatiezaken NHN en Stedelijk Museum Alkmaar samen een uniek magazine ontwikkeld, Bitterzoet, heden en slavernijverleden. Het magazine bevat handreikingen voor docenten in het primair, voortgezet en MBO-onderwijs door middel van lestips, best practices, interviews en interactief lesmateriaal. Doel van het magazine is leerlingen bewust te maken van en kennis over te dragen over het slavernijverleden en de doorwerking daarvan in het heden.   Frederique Janss, directeur Bureau Discriminatiezaken NHN zegt hierover: “Eindelijk is er meer aandacht voor ons koloniale verleden, voor slavernij en de link met hedendaags racisme. Maar kennis en bewustwording moeten nog gevoed worden. Met dit magazine willen we daar een bijdrage aan leveren.”

Plantage Alkmaar   Aanleiding voor dit lesmagazine is het nationale herdenkingsjaar 150 jaar slavernijverleden en de tentoonstelling Plantage Alkmaar. Alkmaar in Suriname 1745heden. De tentoonstelling was van 26 november 2022 tot en met 19 maart 2023 te zien in Stedelijk Museum Alkmaar. Deze tentoonstelling was een eerste verkenning van het Alkmaarse slavernijverleden.  In regio Noord-Holland Noord wordt steeds meer aandacht besteed aan het slavernijverleden en de impact hiervan op het heden. Ook deze regio was betrokken bij de slavenhandel en slavernij. Gemeenten en culturele instellingen in Noord-Holland Noord, zoals musea, verkennen dit onderwerp.

Savitri Bergraaf, educator van Stedelijk Museum Alkmaar geeft aan: ”We zijn met zijn allen onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dit is altijd zo geweest, vroeger en nu. Het slavernijverleden is een verhaal van pijn en verdriet, maar tegelijkertijd van kracht en vastberadenheid. Door stil te staan bij ons verleden ontstaat er ruimte voor begrip en ontstaat er bewustwording in het nu.”

In oktober is het magazine Bitterzoet gratis verspreid onder scholen in Noord-Holland-Noord. De speciale uitgave is ook na te bestellen voor docenten (PO, VO en MBO) uit de regio via onderwijs@museumalkmaar.nl.

Ga naar de inhoud