Verdieping

Kijken

Jeugdjournaal Prinses Carnaval, Dwars!

Mies wil heel graag prinses carnaval worden. Maar in haar stad mogen er alleen prinsen Carnaval zijn. Luister naar de argumenten waarom, iets met ‘traditie’, ‘da’s al jaren zo’. Is het feit dat iets een traditie is een goede reden om het níet te veranderen?

Kijken

Hoe ziet onze samenleving eruit door de ogen van mensen met een handicap

Je jonge filmmaker Mari Sanders neemt de kijker mee op zijn persoonlijke zoektocht naar liefde en acceptatie in de onherberg­zame wereld van ‘normale’ mensen. Bijvoorbeeld aflevering 2, ‘gescheiden werelden’
Luisteren

Van diversiteit naar inclusiviteit op de werkvloer

Als het gaat over inclusiviteit op de werkvloer, hoor je vaak ‘ze zijn er niet’ en ‘het moet wel over kwaliteit gaan.' In de podcast All Inclusive geven topgasten tips en tricks om aan de slag te gaan met inclusiviteit. Bijvoorbeeld in aflevering 2, over onbewuste vooroordelen, en hoe je de negatieve effecten ervan kunt voorkomen.
Lezen

Vooroordelen heeft iedereen

Dat is een menselijke eigenschap, en je ontkomt er niet aan. Daar kun je dus niets aan doen. Waar je wel iets aan kunt doen is aan de mate van bewustzijn over je eigen vooroordelen. En daar helpt deze pagina je bij.
Lezen

Kennisplatform Integratie & Samenleving (KIS)

Doel van Kennisplatform Integratie & Samenleving (KIS) is een funda­mentele bijdrage te leveren aan een pluriforme en stabiele samenleving. De onderwerpkeuze bepaalt het platform door eigen kennis en inzicht én door de kennisbehoefte vanuit het werkveld en de samen­leving.
Lees hier hun bevindingen rondom het trefwoord Inclusie:

Kijken

Top hockeyer Terrance Pieters

Top hockeyer Terrance Pieters vertelt over racisme op het hockeyveld in het Jeugdjournaal
Kijken

“Op het moment dat je jezelf niet ervaart in tv, in boeken, in film, dan lijkt het alsof je er niet toe doet, en dat je een soort van onzichtbaar bent, en dat je geen deel uitmaakt van deze samenleving”.

Joan Windzak (eigenaar kinder­boeken­winkel) in ‘Ook hier’, er­varingen van racisme
Kijken

TEDtalk: Chimamanda Ngozi Adichie

The danger of a single story, Chimamanda Ngozi Adichie (2009)

 

Over hoe belangrijk het is om meer dan één kant van een verhaal te horen. (En hoe je daar zelf voor kunt zorgen)

Luisteren

De Plantage van onze voorouders

Open, oprecht, schurend, dapper, ontroerend, respectvol, inzichtelijk. ‘De Plantage van onze voorouders’ is het allemaal. Maartje (nazaat van een mede-eigenaar van een Surinaamse plantage) en Peggy (nazaat van een tot slaaf gemaakte op diezelfde plantage) onderzoeken hun gezamenlijke geschiedenis. En hoe deze doorwerkt in het nu.
Kijken

Poppen­experiment

Het poppenexperiment dat de Amerikaanse psychologen Kenneth en Mamie Clark in de jaren dertig ontwikkelden, laat zien dat zij zich op jonge leef­tijd al bewust zijn van verschil in huidskleur, en van de eigen­schappen die de maatschappij aan die kleur toedicht. Wit - positief. Zwart - negatief
Luisteren

Typhoon bij zomergasten 2020

"Witte mensen horen nu voor het eerst wat er zich van binnen afspeelt. Dat is zwaar om telkens weer te benoemen, maar ik zie het als mijn plicht. Net zoals witte mensen een plicht hebben om na te denken wat ze kunnen doen tegen racisme."

Lezen

Welk effect hebben verwachtingen die je hebt van kinderen in het onderwijs?

‘Wij Leren’ over het Rosenthal Effect:

Lezen

Durf  het Dominantie Slavernij verhaal met frisse blik te bekijken

De analyse die we nu nog veelal maken van de geschiedenis, probeert toch niet iets van 'ja maar wij waren wel 'goede' slavenhouders'. Wees niet bang en durf van je geschiedenis te leren. Daar worden we allemaal beter van.

 

Lees hier de analyse in de Correspondent van Karwan Fatah Black

Ga naar de inhoud