Institutioneel racisme’ is een sociologische term  die slaat op de systematische uitsluiting en/of discriminatie van groepen op basis van geschreven maar vooral ook ongeschreven regels, tradities, gedrag en omgangsvormen. Een vrij breed palet aan mogelijkheden, kortom. Je vindt institutioneel racisme in Nederland onder meer op onze huizenmarkt, in onze taal, tradities, medische richtlijnen, sollicitatieprocedures en politiekorpsen.

Maar dat Nederlanders discrimineren strookt niet met ons tolerante, progressieve zelfbeeld.  En ja, moeten erkennen dat ook in ónze cultuur, taal en omgangsvormen mechanismen zitten die mensen systematisch achterstellen, is pijnlijk. Het ongemak erover is groot en het gesprek wordt vaak verhit of helemaal niet gevoerd.

In dat opzicht lijken we wél op Amerika: daar begon de American-footballspeler Colin Kaepernick in 2016 te knielen tijdens het volkslied voor elke wedstrijd, een stil protest tegen politiegeweld en racisme in de VS. Sinds hij daarmee begon gaat het in de media al vier jaar onophoudelijk over zijn vrouw, zijn kapsel en zijn vermeende hekel aan het Amerikaanse leger, en verbranden mensen boos hun Nike-schoenen, omdat dat merk Kaepernick sponsort. Als politica Sylvana Simons zich uitspreekt tegen systemisch racisme, gaat het vooral over of ze dat al dan niet sympathiek gebracht heeft. Over de aanklacht inhoudelijk gaat het, kortom, zelden.”

Bovenstaand citaat komt van Vera Mulder en Riffie Bol, die voor De Correspondent het institutioneel racisme ontrafelden in het artikel ‘Institutioneel Racisme in Nederland. Wat is het, waar zit het, en wat jij eraan kunt doen’.
Erkennen is belangrijk. Schuldig voelen niet. Witte mensen van nu waren er inderdaad niet bij TOEN. Maar we zijn er wel NU bij. Dus wat doen we nú? Welke keuzes maken we nú? Zijn we bereid tot het willen inzien van onze eigen vooroordelen, en van die in je gemeente, in je organisatie? Durven we het ongemak te aanvaarden en tot een gesprek te komen, in plaats van dit te vermijden?

Actie

Het is goed dat in veel Nederlandse steden gedemonstreerd is tegen racisme in de VS en in Nederland. Art.1 NHN steunt de protesten (met inachtname van de coronamaatregelen). Meer dan ooit lijkt de bereidheid te groeien om het bestaan van institutioneel racisme te erkennen. Het is van belang dat racisme en discriminatie structurele aandacht krijgen en dat er structurele oplossingen komen.

Landelijk

Op landelijk niveau heeft Discriminatie.nl, de landelijke vereniging van ADV’s, een Deltaplan tegen Discriminatie gepresenteerd en het kabinet en de Tweede Kamer opgeroepen deze vast te stellen en te implementeren.

Dichtbij

Het onderwerp moet structureel op de agenda om het structureel aan te pakken. Hoe ga je zelf om met ‘alledaags racisme’? Herken je het? Hoe is dat in je organisatie? Je werk, je buurt, je wijk. Wordt het erkend? Is het bespreekbaar? Voor veel organisaties waren de demonstraties aanleiding met ons contact op te nemen om ook de eigen omgeving kritisch onder de loep te nemen en met het thema aan de slag te gaan.
Dingen te veranderen. Om het bespreekbaar te maken. Soms klein, soms groter. Interesse? Mail ons op: info@art1nhn.nl.
Ga naar de inhoud