Plengoffer luidt herdenking slavernijverleden in

Op zaterdag 1 juli vindt Keti Koti Alkmaar plaats in Park de Oude Kwekerij. We herdenken dan de slachtoffers van het Nederlands slavernijverleden in de voormalige koloniën Suriname en de eilanden van het Caribische deel van het Koninkrijk.

De herdenking wordt traditioneel ingeluid met een plengoffer. Dit is een ritueel waarbij vloeistof uit een kalebas wordt gegoten om voorouders en andere spirituele entiteiten te eren. Dit stamt uit het winti-geloof. Water en woorden zijn belangrijke onderdelen van deze traditie. Ze zorgen voor verbinding tussen het verleden, heden en toekomst.

 

Winti

Het winti-geloof is ontstaan op de plantages in Suriname, waar voorouders uit West-Afrika waren meegenomen om als slaven te werken. Ver weg van huis op de plantages ontstond de nieuw gevormde religie winti, die voorouders uit West-Afrika hadden meegenomen. Niet alleen de mensen werden onderdrukt, maar ook hun geloof, woorden en andere uitingen.

 

Het is dit jaar 150 jaar geleden dat de slavernij werd afgeschaft. In Alkmaar wordt voor het eerst een herdenking en viering voor alle Alkmaarders georganiseerd om samen de slachtoffers te herdenken en de afschaffing van de slavernij te vieren. In Amsterdam vindt de nationale herdenking en viering plaats.

Kalebas
Ga naar de inhoud