Zaterdagavond 21 april brengt verteller Timo Waarsenburg een waargebeurd oorlogsverhaal in het Wijkcentrum Thuis in Overdie. De vertelling wordt samen met Art.1 Bureau Discriminatiezaken Noord-Holland Noord georganiseerd en kan gratis worden bijgewoond.

Het verhaal van Hans Beckman

Zelf zegt Waarsenburg dit over In oorlog en liefde: “De geschiedenis is een aaneenschakeling van oorlogen. Toch neemt de tweede wereldoorlog in dat palet een aparte plaats in. Door de holocaust, de georganiseerde en systematische uitroeiing van een complete bevolkingsgroep, niet om wat ze deden maar om wie ze waren. Dat mensen als wij eigenlijk zomaar, in een paar jaar tijd, kunnen verworden tot vervolgers of vervolgden. Dat mag nooit meer gebeuren.”
Timo Waarsenburg vertelt In oorlog en liefde op indrukwekkende wijze het waargebeurde oorlogsverhaal van Hans Beckman (1919-2011): een Nederlands militair, verzetsman en Auschwitz-gevangene. Beckman vindt in de grootste doodsfabriek, die de wereld ooit gekend heeft, de liefde van zijn leven. Daar, op de fundamenten van de dood, raakt hij op slag verliefd. En omdat kansen in het kamp schaars zijn, vraagt hij het meisje meteen ten huwelijk. Zouden ze elkaar ooit nog zien?

Nabespreking met publiek

Na de vertelling gaat Timo Waarsenburg in gesprek met de bezoekers over wat hem in het oorlogsverhaal van Hans Beckman heeft geraakt en hoe hij zijn belevenissen in de voorstelling ‘In oorlog en liefde’ heeft verwerkt. De vertelling en nagesprek zijn rond 21.45 uur afgelopen. Daarna is er nog gelegenheid om na te praten in de gezellige ontmoetingsruimte van het wijkcentrum.

Buffet-maaltijd vooraf

De zaal van het wijkcentrum aan de Van Maerlantstraat 8 is open om 18.00 uur. Bezoekers kunnen vanaf 18.30 uur deelnemen aan een lopend buffet. Hiervoor moet je wel vooraf inschrijven. Dat kan door langs te komen in het wijkcentrum. Bij de barmedewerkers ligt een inschrijflijst en je ontvangt dan gelijk het toegangsbewijs. Indien langskomen niet mogelijk is, kun je ook bellen naar het wijkcentrum 072-5402499.

Wat anderen zeggen over In oorlog en liefde

“Het aantal mensen dat de oorlog zelf heeft meegemaakt wordt steeds kleiner. Het is daarom heel belangrijk dat ook de naoorlogse generaties een actieve rol spelen bij het doorgeven van deze persoonlijke verhalen. Timo Waarsenburg doet dat met In oorlog en liefde op een bijzondere manier.”
Gerdi Verbeet, voorzitter Nationaal Comité 4-5 mei

“Na vier minuten had ik al kippenvel en net voor het eind zelfs een traan over mijn wang. Heel knap neergezet. Een verrijking!”
Tom Frijns, Rijswijk

“Deze voorstelling biedt leerlingen een indringend portret van het verzet en de holocaust in de Tweede Wereldoorlog, maar ook van de liefde. 4Mavo heeft ademloos geluisterd.”
Liesbeth Augustijn, Rector St. Maartens College, Voorburg

“Een ontzettend meeslepend verhaal dat op een persoonlijke manier wordt overgedragen. De details in het verhaal in combinatie met de dynamische manier van vertellen, hebben er voor gezorgd dat ik de gehele voorstelling op het puntje van mijn stoel heb gezeten.”
Thom Homsma, student Delft

Ga naar de inhoud