Vredesweekthema 2024: Vrede Nu!

Dit jaar is het Vredesweekthema ‘Vrede Nu!’ In een tijd waar de berichten over oorlog in het buitenland weer bovenaan de nieuwspagina’s staan en ook in Nederland de onvrede en onverdraagzaamheid toeneemt, is het belangrijk om door het hele land een licht te schijnen op de urgentie en het belang van vredeswerk. Als vredesbeweging moeten we tijdens conflict met voorstellen en acties komen die in het hier en nu betekenis hebben. We werken hard aan het beschermen van burgers en zetten ons in om geweld zo snel mogelijk te stoppen, in Gaza, in Oekraïne en in tal van andere landen. Maar inclusieve en blijvende vrede vraagt meer, het is daarom ook onze taak om nu na te denken over de toekomst en de grote vragen. Hoe kan een nieuwe veiligheidsarchitectuur in Europa eruitzien? Hoe komen we tot nieuwe perspectieven op blijvende vrede in Israël en Palestina, en breder: in het Midden-Oosten? Wat is de invloed van klimaatverandering op conflicten overal ter wereld? Hoe bestrijden we polarisatie en onvrede in ons eigen land?

Samen met Ambassades van Vrede, met burgers en partnerorganisaties willen we in de Vredesweek 2024 in gesprek over die vragen. Vragen over wat we op dit moment kunnen en moeten doen voor vrede, nu en in de toekomst. Gemakkelijk zal dat niet zijn, maar noodzakelijk is het wel. Wanneer de samenleving de hoop dreigt te verliezen, willen wij een krachtig en eensgezind geluid laten horen. Met allen die de wens tot vrede delen, zeggen we: Vrede Nu!

De activiteiten van de Ambassades maken de Vredesweek tot wat het is: een krachtige oproep door het gehele land voor vrede. Binnenkort verschijnt op de pagina het programma van de Vredesweek in Alkmaar. Deze is van 14 tot en met 22 september.

Ga naar de inhoud