Dag van de Rechten van de Mens

10 december

Mensenrechtenvlag

Op 10 december wordt elk jaar de Dag van de Rechten van de Mens gevierd. Op die dag in 1948 nam de Algemene vergadering van de Verenigde Naties de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens aan. Vanaf 1950 vieren alle landen die lid zijn van de VN deze dag. Dan staat de wereld stil bij de 30 rechten die iedereen heeft, omdat hij of zij mens is.

Eén van de mensenrechten is natuurlijk het recht op gelijke behandeling. De antidiscriminatie bureaus hebben vorig jaar de mensenrechtenvlag ontwikkeld. Deze vlag is een symbool voor gelijkwaardigheid van ieder mens op deze aarde. Met de Mensenrechtenvlag kunnen instanties, bedrijven, organisaties en particulieren laten zien dat ze de mensenrechten respecteren en ondersteunen. Deze vlag bestaat nog nergens in de wereld en is dus een uniek, Nederlands initiatief.

Dit jaar heeft het Ministerie van Binnenlandse Zaken het initiatief genomen om alle gemeentes zo’n vlag cadeau te doen. Zij ontvingen allen deze brief van de minister. Hopelijk zien we ze morgen wapperen bij vele gemeentehuizen!

Mensenrechten vlag wappert aan de gevel

Gedachte achter het ontwerp

Er is veel dat ons als mensen met elkaar verbindt: we delen de aarde, de lucht en een plek onder de zon. En hoe verschillend we ook kunnen zijn qua uiterlijk: als mensen bestaan we allemaal uit DNA. Vandaar dat de DNA-streng het uitgangspunt van het ontwerp is, gecombineerd met de kleuren van de aarde (groen), de lucht (blauw) en de zon (geel).

Amnesty Alkmaar organiseert ‘Write for your rights’ coronaproof

Amnesty in Alkmaar organiseert elk jaar ‘write for your rights’ waarin ze iedereen vragen een brief te sturen naar een overheid die de mensenrechten schendt. 

Vanwege de oplopende  coronabesmettingen hebben ze besloten hun jaarlijkse schrijfactie op alternatieve wijze te organiseren: 

Vanaf 10 december kun je in de Centrale Bibliotheek Alkmaar schrijfpakketten afhalen. Daarin staan voorbeeldbrieven die je thuis kunt schrijven. Tot 18 december kun je ze weer bij de bibliotheek inleveren.

Daarnaast kan iedereen kan op 10 december meedoen met een online schrijfevenement. Je kunt vanuit je luie stoel schrijven.

Meer informatie vind je op https://www.amnesty.nl/write-for-rights.

Ga naar de inhoud