Inclusief wandelen in Alkmaar verbindt

Stadswandeling langs sociale ondernemingen populair

De inclusieve stadswandeling in Alkmaar, die vanaf de Vredesweek wordt gelopen, werd tijdens de Vredesweek drukbezocht.

“De interactie met de andere wandelaars uit alle windstreken en het ontdekken van voor mij nieuwe organisaties was zo leuk!”, aldus Verena Schulze, een van de wandelaars uit Alkmaar. 

Het routeboekje kan zolang de voorraad strekt nog worden opgehaald bij organisator Art. 1 Bureau Discriminatiezaken Noord-Holland Noord. Zo kunt u op eigen gelegenheid de wandeling in de binnenstad maken langs lokale inclusieve organisaties. 

Het boekje bevat tevens informatie over inclusiviteit en hoe de sociale ondernemingen daar mee bezig zijn. 

inclusieve stadswandeling Alkmaar
Een groep wandelaars met wethouder Gijsbert van Iterson Scholten tijdens de Vredesweek

Spot Atelier aan de Hekelstraat, waar Alkmaarders met een zorgindicatie zich creatief en ondernemend kunnen ontplooien, is een van de organisaties die concreet bijdraagt aan inclusief leven. Een medewerker: “Er blijft zoveel talent, menskracht en motivatie liggen als we in bekende hokjes blijven denken. Durf uit hokjes te breken en kijk naar wat wél kan.”

Verandering

Iedere stop leverde nieuwe gespreksstof op. “Ik heb mensen gesproken uit zeer verschillende disciplines, zoals de kerk, ngo’s, gemeente, een vrijwilligerscentrale maar ook bewoners uit Alkmaar en andere plaatsen en zelfs iemand uit Srebrenica in Bosnië”, aldus een wandelaar uit Hoorn. “Het viel me op dat we allemaal op onze eigen manier streven naar een vreedzame, inclusieve samenleving. En dat getuigt van de potentie om echte verandering teweeg te brengen door onze krachten te bundelen.”

Wandelaar Verena Schulze: “Ik heb onderweg zowel oude bekenden als nieuwe mensen gesproken. En ik heb nieuwe plekken ontdekt waar ik graag nog eens terugkom. Vorig jaar leerde ik tijdens de inclusieve stadswandeling Spot atelier kennen. Deze keer stopten we onder meer bij sociale onderneming Soepp. Daar ga ik binnenkort met een vroegere vriendin, die ik bij de wandeling weer tegen kwam, lunchen met onze mannen.”

Wereldprimeur

Met de Vlam van Hoop in de hand sprak wethouder Gijsbert van Iterson Schouten (Diversiteit) aan het eind van de wandeltocht voor de vredesboom de wens dat de samenleving diversiteit gaat zien als verrijking “en dat we toegroeien naar een situatie, waarin iedereen wordt erkend en gewaardeerd om al hun mooie bijdragen”. Daarbij was sprake van een wereldprimeur: de Vlam van Hoop en de Vredesboom waren voor het eerst samen op een plek. “Dit is zo bijzonder”, zei de hoedster van de Vlam, Miwa Tamamoto.

De Vlam van Hoop (Flame of Hope) is ontstoken aan het vuur dat sinds 1945 brandt als gedenkteken aan de atoomaanslag van 6 augustus 1945 op Hiroshima in Japan. De Vredesboom is een afstammeling van een boom die de ramp overleefde.

deelnemers wandeling
Vlam van Hoop
De Vlam van Hoop ging tijdens de wandeling van hand tot hand
Ga naar de inhoud