Doe 1 juli ook mee met Keti Koti!

Wie nodig jij uit?

Dit jaar willen we ons graag aansluiten bij het Keti Koti Dialoogtas, een initiatief van de Stichting Keti Koti Dialoogtafel. Een nieuwe traditie voor de herdenking van de slavernij en viering van de afschaffing van de slavernij op 1 juli 1863.

 

Op donderdagavond 1 juli 2021 kan je meedoen. Begeleid door rituelen, denkvragen, muziek en eten wissel je persoonlijke ervaringen uit en sta je stil bij de hedendaagse gevolgen van het Nederlandse Slavernijverleden en de erfenis van onze geschiedenis.

Sinds vorig jaar is de Keti Koti Dialoogtafels met zijn tweetjes, héél coronaproof. Het werkt zo:

1) Nodig iemand uit! ‘Zwart’ nodigt ‘Wit’ uit en ‘Wit’ nodigt ‘Zwart’ uit. Ben jij nieuwsgierig naar een ander? Weet jij iemand met wie je over dit onderwerp in gesprek zou willen gaan? Misschien een buurtgenoot, of een collega, een vriend of vriendin? Misschien wel iemand die je elke dag in de bus tegenkomt. Durf te vragen!

2) Bestel een Keti Koti Dialoogtas: Hoe doe je dat, Keti Koti? En hoe gaan we met elkaar in gesprek? De Dialoogtas helpt alle deelnemers hierbij! In de tas vind je bijvoorbeeld:

  • Ingrediënten voor de Keti Koti rituelen
  • Waaronder heerlijk eten voor twee
  • Handleidingen met uitleg en instructies
  • Uitleg en handleiding over de dialoog, met het thema, de werkwijze en de dialoogvragen

 

3) Ontmoet elkaar op 1 juli, bijvoorbeeld thuis, maar in elk geval op een plek waar je ook de livestream kunt volgen, die van 18.30 tot 20.30 wordt uitgezonden vanuit het Amsterdam Museum. Deze livestream begeleidt en ondersteunt de bijeenkomsten thuis.

4) Leer elkaar beter kennen: We hopen dat jullie een prachtige ervaring hebben waarbij je (nog) meer wederzijds inzicht en begrip krijgt, en inzoomt op ieders omgang met de erfenis van onze gedeelde geschiedenis. Én dat jullie lekker eten krijgen.

Ja? Ga je het doen? Wij hopen het! 😊

Bestel je tas uiterlijk 14 juni!

Je kunt de tas aanvragen bij ons via info@art1nhn.nl. Dan bestellen en betalen wij de tas, en zorgen we dat er op 1 juli een tas voor je klaar staat bij een distributiepunt zoveel mogelijk bij jou in de buurt. Let op, de tassen moeten op tijd worden besteld, geef je daarom uiterlijk maandag 14 juni op!

Je kunt de dialoogtas ook zelf aanvragen; dit kan bij de organisatie via dit aanmeldformulier. Kosten zijn dan 25 euro per tas.

Alkmaar Ontmoet

Alkmaar Ontmoet De gemeente Alkmaar vindt het belangrijk dat er een plek is voor iedereen. Ongeacht godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid,

Lees verder »

Wat is Keti Koti?

Keti Koti is het herdenken van de slavernij en vieren van de afschaffing van de slavernij. Letterlijk betekent Keti Koti: het verbreken van de ketenen. Op 1 juli 1863 werd officieel de slavernij afgeschaft in de Nederlandse koloniën Suriname en de Antillen.

Wat is de Keti Koti Tafel?

De Keti Koti (Dialoog) Tafel is een nieuwe traditie waarbij middels het uitwisselen van persoonlijke ervaringen stil gestaan wordt bij de hedendaagse gevolgen van het Nederlandse slavernij verleden met witte en zwarte Nederlanders en alle kleuren daar tussen in. Tijdens de dialoog gebruiken we een gezamenlijke maaltijd die ons herinnert aan het slavernijverleden waarbij aan het begin en aan het eind, passende rituelen worden uitgevoerd. Tussen de gesprekken door zingt een koor  de treur- en bevrijdingsliederen die gezongen werden ten tijden van de slavernij. 

Achtergrond Stichting Keti Koti Tafel

De Keti Koti Tafel is een ‘invented tradition’ geïnspireerd op de Joodse Seider Tafel en omvat enkele vaste rituelen die de betekenis van de tafel en de handelingen uiteenzetten. Het thema van de tafel wordt steeds aangepast aan de specifieke context en behoefte. De ervaring is dat door deel te nemen aan een Keti Koti dialoog hierdoor het bewustzijn over de hedendaagse gevolgen van de slavernijgeschiedenis toeneemt en er meer wederzijdse compassie en empathie ontstaat.

Sinds de oprichting in 2012, heeft de stichting in samenwerking met ca. 130 organisaties, w.o. vele musea, grassroots organisaties, stadsarchieven, kerken, vrijwilligers en gemeentelijke overheden Keti Koti Tafels georganiseerd, waaraan in totaal ca. 13.000 mensen hebben deelgenomen.

(Bron: https://www.ketikotitafel.nl/about)

Skip to content