Uit onze cijfers, de voortgangsbrief Discriminatie 2013 aan de Tweede Kamer en het belevingsonderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau kunnen we opmaken dat ras en afkomst nog steeds de belangrijkste grond is om mensen te discrimineren.
De helft tot een derde van de Turkse, Marokkaanse, Surinaamse, Antilliaanse Nederlanders en migranten uit Midden- en Oost Europa ervaren discriminatie. Mensen met een Islamitisch of Joods geloof en andere afkomst ervaren de meeste discriminatie.
Leeftijd, geslacht en geaardheid
Autochtone Nederlanders ervaren meestal discriminatie op leeftijd, geslacht en seksuele geaardheid. Vijandige bejegening, omstreden behandeling en soms ook mishandeling, bedreiging of gewelddadige uiting komt het meest voor op grond van seksuele geaardheid en Joods of Islamitisch geloof. De incidenten in de publieke ruimte nemen af, in woonomgeving en op de werkplek nemen ze duidelijk toe. Er blijft sprake van een geringe meldingsbereidheid. De trends in de meldingen en aangiften zijn gelijk aan de feiten uit het belevingsonderzoek.
We zijn blij dat het kabinet in 2014 weer een landelijke publiekscampagne overweegt, het bestrijden en voorkomen van discriminatie vraagt om blijvende aandacht en actief optreden van burgers, bedrijven en instellingen, sociale partners en overheid.
Meer informatie, cijfers en tabellen vind je in ons Jaarverslag 2013.
Klik hier voor het kortere Jaarbericht.