‘Monitor Moslim Discriminatie’ toont hoge waarden discriminatie moslims

Onlangs verscheen het rapport ‘Monitor Moslim Discriminatie’ door Dr. Ineke van der Valk. Het rapport brengt gegevens bijeen over islamofobie en de discriminatie van moslims. Het aantal meldingen is laag, er verschijnen weinig berichten over in de media, maar onderzoek naar discriminatie van moslims toont hoge waarden van zowel ervaren discriminatie als objectief gemeten discriminatie door de jaren heen.

Discriminatie en moskeeën

Voor het eerst zijn moskeeën zelf gevraagd naar ervaringen op het gebied van discriminatie. Van de naar schatting 475 moskeeën in Nederland heeft 39% in de afgelopen tien jaar te maken gehad met één of vaak meerdere voorvallen van discriminatoire agressie en geweld. Vernieling, bekladding, brandstichting, dreigbrieven en het ophangen van een varkenskop behoren tot de meest voorkomende incidenten.

Discriminatie en het middelbaar onderwijs

Meer dan de helft van de docenten in het middelbaar onderwijs rapporteert dat zij islamofobe uitingen van leerlingen meemaken op school en dat leerlingen zich stereotiep uiten over moslims. Het stereotiepe ‘ze zijn allemaal hetzelfde’ kwam het meeste voor, gevolgd door ‘hun gedrag wordt uitsluitend bepaald door hun geloof’ en ‘ze vormen een bedreiging’. 10 tot 15% van de docenten stuit op stereotypen in lesmateriaal dat zij zelf gebruiken.

Op de site van de UVA vind je een uitgebreider artikel over dit rapport. Ook kun je het gehele rapport ‘Monitor Moslim Discriminatie’ downloaden.

Laatste nieuws

Bitterzoet handvat voor les over slavernij

Het gratis lesmagazine Bitterzoet adviseert over het bespreken van het slavernijverleden van Nederland in de klas. Alle docenten van basis-, voortgezet en mbo-onderwijs in Noord-Holland Noord hebben in oktober het gratis magazine ontvangen voor gebruik in

Lees verder »

Ga naar de inhoud