‘Monitor Moslim Discriminatie’ toont hoge waarden discriminatie moslims

Onlangs verscheen het rapport ‘Monitor Moslim Discriminatie’ door Dr. Ineke van der Valk. Het rapport brengt gegevens bijeen over islamofobie en de discriminatie van moslims. Het aantal meldingen is laag, er verschijnen weinig berichten over in de media, maar onderzoek naar discriminatie van moslims toont hoge waarden van zowel ervaren discriminatie als objectief gemeten discriminatie door de jaren heen.

Discriminatie en moskeeën

Voor het eerst zijn moskeeën zelf gevraagd naar ervaringen op het gebied van discriminatie. Van de naar schatting 475 moskeeën in Nederland heeft 39% in de afgelopen tien jaar te maken gehad met één of vaak meerdere voorvallen van discriminatoire agressie en geweld. Vernieling, bekladding, brandstichting, dreigbrieven en het ophangen van een varkenskop behoren tot de meest voorkomende incidenten.

Discriminatie en het middelbaar onderwijs

Meer dan de helft van de docenten in het middelbaar onderwijs rapporteert dat zij islamofobe uitingen van leerlingen meemaken op school en dat leerlingen zich stereotiep uiten over moslims. Het stereotiepe ‘ze zijn allemaal hetzelfde’ kwam het meeste voor, gevolgd door ‘hun gedrag wordt uitsluitend bepaald door hun geloof’ en ‘ze vormen een bedreiging’. 10 tot 15% van de docenten stuit op stereotypen in lesmateriaal dat zij zelf gebruiken.

Op de site van de UVA vind je een uitgebreider artikel over dit rapport. Ook kun je het gehele rapport ‘Monitor Moslim Discriminatie’ downloaden.

Laatste nieuws

Vredesweekthema 2024: Vrede Nu!

Vredesweekthema 2024: Vrede Nu! Dit jaar is het Vredesweekthema ‘Vrede Nu!’ In een tijd waar de berichten over oorlog in het buitenland weer bovenaan de nieuwspagina’s staan en ook in Nederland de onvrede en onverdraagzaamheid

Lees verder »

Naamswijziging per 1 januari 2024

Art1.NHN wordt Discriminatie.nl! Per 1 januari 2024 gaat Art.1 Noord Holland Noord verder onder de naam Discriminatie.nl Noord Holland Noord. Vanuit ons vertrouwde kantoor met een professioneel en betrokken team zetten wij ons in om

Lees verder »

Ga naar de inhoud