‘Monitor Moslim Discriminatie’ toont hoge waarden discriminatie moslims

Onlangs verscheen het rapport ‘Monitor Moslim Discriminatie’ door Dr. Ineke van der Valk. Het rapport brengt gegevens bijeen over islamofobie en de discriminatie van moslims. Het aantal meldingen is laag, er verschijnen weinig berichten over in de media, maar onderzoek naar discriminatie van moslims toont hoge waarden van zowel ervaren discriminatie als objectief gemeten discriminatie door de jaren heen.

Discriminatie en moskeeën

Voor het eerst zijn moskeeën zelf gevraagd naar ervaringen op het gebied van discriminatie. Van de naar schatting 475 moskeeën in Nederland heeft 39% in de afgelopen tien jaar te maken gehad met één of vaak meerdere voorvallen van discriminatoire agressie en geweld. Vernieling, bekladding, brandstichting, dreigbrieven en het ophangen van een varkenskop behoren tot de meest voorkomende incidenten.

Discriminatie en het middelbaar onderwijs

Meer dan de helft van de docenten in het middelbaar onderwijs rapporteert dat zij islamofobe uitingen van leerlingen meemaken op school en dat leerlingen zich stereotiep uiten over moslims. Het stereotiepe ‘ze zijn allemaal hetzelfde’ kwam het meeste voor, gevolgd door ‘hun gedrag wordt uitsluitend bepaald door hun geloof’ en ‘ze vormen een bedreiging’. 10 tot 15% van de docenten stuit op stereotypen in lesmateriaal dat zij zelf gebruiken.

Op de site van de UVA vind je een uitgebreider artikel over dit rapport. Ook kun je het gehele rapport ‘Monitor Moslim Discriminatie’ downloaden.

Laatste nieuws

Wij krijgen vrij op 1 juli

1 juli nationale feestdag. Wij zijn vóór. Wij, de medewerkers van Art.1 Bureau Discriminatiezaken NHN, en nog veel meer organisaties in Nederland, geven op 1 juli een statement af. Ons bureau is gesloten en we

Lees verder »

Monitor Discriminatie 2021

Wederom stijging discriminatiezaken in eenheid Noord-Holland 2021 Vandaag publiceren wij de Monitor Discriminatie 2021: eenheid Noord-Holland. Hierin staat informatie over het aantal  discriminatieklachten en -registraties van de drie antidiscriminatievoorzieningen (ADV’s), de politie en het College

Lees verder »

Skip to content