1 juli nationale feestdag. Wij zijn vóór.

Wij, de medewerkers van Art.1 Bureau Discriminatiezaken NHN, en nog veel meer organisaties in Nederland, geven op 1 juli een statement af. Ons bureau is gesloten en we zijn niet bereikbaar. 

Doe je ook mee?  

Op 1 juli 1863 werd de Nederlandse slavernij in Suriname en op de voormalig Nederlandse Antillen afgeschaft. In de praktijk moesten velen daarna nog 10 jaar doorwerken.

Dit slavernijverleden is een gezamenlijk verleden, waarvan de gevolgen nog steeds doorwerken in de huidige samenleving.

Op 1 juli (Keti Koti) wordt dit donkere verleden herdacht, en de afschaffing gevierd. Dat gebeurt op allerlei locaties door allerlei inititatiefnemers. Het is echter nog geen nationale herdenking, en ook is het geen officiele nationale feestdag.

Wij willen niet wachten tot de politiek actie onderneemt, maar zelf in actie komen. Wij vinden het als organisatie belangrijk om stil te staan bij ons gezamenlijk verleden. Om stil te staan bij wat we nú kunnen doen aan de gevolgen waar we nú mee te maken hebben.

Wij sluiten ons daarom aan bij het initiatief en stellen 1 juli zelf in als vrij dag/comapensatie dag, tot dat 1 juli als nationale vrije dag erkend wordt in Nederland.

Doe ook mee! Samen maken we van 1 juli een nationale feestdag! 

Met dank aan FunX, The Black Archives, Nederland Wordt Beter, DeGoedeZaak, Tony’s Chocolonely en LUSH die de campagne ‘Ik neem vrij, totdat we allemaal vrij zijn’ hebben gelanceerd!

Lees er meer op:

https://actie.degoedezaak.org/petitions/1-juli-moet-een-nationale-feest-en-herdenkingsdag-worden

https://www.degoedezaak.org/wij-geven-ons-personeel-vrij-op-1-juli/

 

PS we zijn natuurlijk wel aanwezig bij allerlei 1 juli activiteiten in Alkmaar en Hoorn

Meer informatie bij: Frederique Janss, 072 5154400

Ga naar de inhoud