‘Alkmaarse fakkeltocht een eer en een verplichting’

Fakkeltocht 2019     Rob Komen20 klein

Op zaterdag 9 november werd in het centrum van Alkmaar voor de vijfde keer de Alkmaarse ‘Fakkeltocht voor Iedereen’ gelopen. Bijna honderdvijftig mensen kwamen bijeen in bibliotheek Kennemerwaard. Na muziek en sprekers vertrok de tocht rond 18.00 uur vanaf het Canadaplein. Na afloop werd er gezamenlijk gegeten in de bibliotheek.

Wethouder diversiteit Paul Verbruggen noemde de fakkeltocht een traditie. “Deze traditie in ere houden is voor ons allemaal een eer en een verplichting. Dat we vanavond hier met elkaar meelopen gaat over vrede en verdraagzaamheid. Dat is iets wat we met elkaar uitdragen en waarvoor we durven te staan. Het is van belang voor iedereen om zich thuis te voelen in deze gemeente.”

Tijdens de fakkeltocht droeg Paul Verbruggen de Vlam van Hoop van de Internationale vredesbeweging Earth Caravan. Miwa Tamamoto, coördinator Europa en Nederland bij Earth Caravan, nodigde alle aanwezigen na afloop uit om hun wens voor de wereld symbolisch toe te voegen aan de vlam. Enkele wensen waren: “Dat mensen elkaar altijd recht in de ogen kunnen blijven kijken.”, “Vrede.”, “Alkmaar Zwarte Pietenvrij.”, “Do not forget we are all human.”, “Ik wens dat iedereen zich actie blijft inzetten voor een vredelievende wereld.” en “Een veilige toekomst voor iedereen.”

Voor, tijdens en na de tocht waren er optredens van het Alkmaars Prachtkoor, Nosso Groove en Kismet Bellydance Alkmaar en het Alkmaars Straatorkest. Meer dan driekwart van de fakkels werd na afloop van de tocht teruggegeven aan de organisatie om volgend jaar opnieuw te worden gebruikt.